Naše školní jídelna při Mateřské škole Hradištko vaří pro:
Finanční normativ na potraviny je v MŠ za přesnídávku a svačinu Kč 12 Kč a za oběd Kč 24 Kč resp. 25 Kč pro 7leté + pitný režim Kč 3 Kč.
V ZŠ pro 0. ročník (6 let) za oběd Kč 29 Kč, pro 0. - 4. ročník (děti, které nedovrší ve školním roce 11 let) za oběd 33 Kč, pro 4. - 7. ročník Kč 36 Kč (děti, které nedovrší ve školním roce 15 let).
Dospělí (vlastní zaměstnanci) platí za oběd Kč 43 Kč a dospělí (cizí strávníci) 95 Kč.
Normu masa máme též stanovenou podle kategorií:
MŠ 65 g, ZŠ 0. ročník 70 g, ZŠ 1. – 4. ročník 90 g, ZŠ 5. - 6. ročník 100 g, dospělí 130 g syrového masa.
Jídlo z převážně čerstvých a českých surovin vaří kuchařky Anna Petrášová, Jaromíra Rodová, Helena Florián, Gabriela Rýdlová a Vilma Maazová.
Denně připravují dopolední a odpolední svačiny pro MŠ. Pečivo bývá doplněno rozmanitými druhy pomazánek (zeleninové, rybí, tvarohové, sýrové, masové) nebo mléčných výrobků (puding, jogurt, tvrdý sýr, žervé, šlehaný tvaroh). Sladké pečivo bývá pouze 1x týdně. Dále 1x týdně bývá mléčná kaše nebo cereálie s mlékem. Ve sladkém je spousta jednoduchých cukrů, které by se v dětském jídelníčku měly vyskytovat co nejméně. Jejich nadbytek může vést k nadváze až obezitě a samozřejmě ke zvýšené kazivosti zubů.
Nabídka ovoce a zeleniny ke svačinkám je každodenní, aby si děti navykly, že ovoce a zelenina do našeho jídelníčku neodmyslitelně patří.
Mléčné nápoje, jakožto bohatý zdroj vápníku pro správný růst kostí a zubů, jsou zastoupeny každý den.
Polévky vaříme zeleninové, s obilovinami, luštěninové a vývary. Dále k naší školní kuchyni patří používání méně obvyklých obilovin, jako jsou jáhly, pohanka, celozrnný kuskus, bulgur či různé druhy vloček.
Hlavní jídla jsou většinou masová. Dětem je nabízeno maso kuřecí, krůtí, králičí, hovězí, rybí a vepřové. Mezi přílohami vedou brambory, dále pak těstoviny a rýže. Knedlíky vaříme s podílem celozrnné mouky, ovšem maximálně 1x za měsíc. Bezmasá jídla jsou pravidelně zařazována 4 - 5x v měsíci (2x luštěniny a 2x sladký pokrm, někdy zeleninový). Sladké jídlo je vždy doplněno bílkovinami v podobě mléčného nápoje.
V naší jídelně zbytečně nemastíme, nepřesolujeme, nepřeslazujeme a nepoužíváme tučná masa (bůček). Také je běžným zvykem, že si děti chodí rády a často přidávat.
Každý den je možné si vybrat u oběda ze tří nápojů.
Na podzim 2015 vyšlo Nutriční doporučení ministerstva zdravotnictví ke spotřebnímu koši, které musím respektovat při sestavování jídelníčku. V tomto doporučení je vlastně shrnuto vše, o co se už spoustu let v naší školní jídelně snažím. Dokládá to zpráva krajské hygienické stanice, která nám v roce 2016 vypracovala rozbor jídelníčku.
Dobrou chuť všem našim strávníkům přeje Monika Presslová, vedoucí ŠJ.
Aktualizováno dne 2.1.2024